Neden bu kadar başım ağrıyor diyorsanız: Garantili tetikleyiciler ve onları nasıl tanıyabiliriz , nasıl kaçınabiliriz?
Yoğun, zonklayan baş ağrısı, bulantı, kusma ve ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet. Hiçbir şeyi işgal etmiyor; sadece yatak, sessizlik, karanlık ve uyku. Ve bazen o bile değil. Bir migren atağı size birkaç gün boyunca eziyet edebilir, ancak rahatlama ancak tıbbi tedaviden sonra gelir. Böyle bir durumun hoş olmadığı sonucunu hemen herkes çıkarabilir.
Ancak dirseğin ne olduğunu gerçekten deneyimleyene kadar migren hastası pek bir şey anlayamayacaktır. Hele ki migren ayda birkaç kez bile olsa sakin bir şekilde ortaya çıkıyorsa ve kişinin hayatını ciddi anlamda bozuyorsa. İşte yalnızca kronik migren hastalarının anlayabileceği 6 şey. Bu gruba ait misiniz?
1. Işık düşmandır
Hiç güneş gözlüğü olmadan güneşe doğrudan bakmayı denediniz mi? Eğer öyleyse, muhtemelen hemen bakışlarınızı başka tarafa çevirdiniz, hatta bunun ne kadar nahoş olduğu karşısında bir an için kör oldunuz. Bundan birkaç dakika sonra görüşünüzde büyük siyah bir nokta görebilirsiniz. Aura atağı geçiren migren hastası da benzer duyguları yaşar. Bununla birlikte, migren başlangıcından önce görüşü bir değil, bir dizi küçük siyah nokta ve zikzak çizgiyle doludur. Bu noktada kişi genellikle yaptığının yanlış olduğunu bilir ve hemen harekete geçmesi gerekir.
2. Güneş gözlüğü her şeydir
Dışarısı bulutlu bile olsa güneş gözlüklerini unutmak migren hastası için dünyanın sonudur. Sonuçta, beklenmedik bir şekilde bir nöbet meydana gelirse, kişi ışıktan kaçınmak için kelimenin tam anlamıyla her şeyi yapacaktır.
3. Bu koku nedir?
Koku algısındaki bir değişiklik sizi kesinlikle bir migren atağının başlangıcına karşı uyaracaktır. Aksi takdirde aklınıza bile gelmeyecek sıradan kokular migreni kesinlikle dayanılmaz hale getirir. Sizi anında hasta eden ve şakaklarınızı sızlatan bir koku kokusu duydunuz mu hiç? Migren dünyasına hoş geldiniz.
4. Bulantı gelir ve gitmez
Migrenin çok hoş olmayan bir yan etkisi mide bulantısıdır. Ne yazık ki bu, üzerinize ağırlık yapan her şeyden “kurtulduğunuzda” ve tekrar iyiye döndüğünüzde ortaya çıkan herhangi bir mide bulantısı değildir. Bu durumlar birkaç gün sürebilir ve farklı yoğunluklarda gidip gelebilir.
5. Üzgünüm, sizi duyamıyorum
Bulanık ve bulanık görmeye genellikle migrenin başlangıcı sırasında kafadaki artan basınç ve iletişim kuramama eşlik eder. Bir kişi işitme güçlüğü çeker ancak aynı zamanda keskin seslere duyarlı olduğundan mutlak huzur ve sessizliğe ihtiyaç duyar.
6. Halsizlik
Migren sadece görmemizi, duymamızı ve kokumuzu değil aynı zamanda dengemizi de etkiler. İyi göremiyor ve duyamıyorsak nasıl düzgün hareket edebiliriz? Halsizlik migren atağının bir başka belirtisidir.
Migren aynı zamanda dengemizi de bozabilir ki bunu hiç migren atağı yaşamamış birinin anlaması zordur.
Garantili migren tetikleyicileri şunlardır:
hormonal değişiklikler
uyku eksikliği veya tersine çok fazla uyku
açlık
stres
güçlü kokular
parlak ışıklar
yüksek ses
glutamat veya aspartam gibi gıda katkı maddeleri
alkol
hava değişiklikleri
bitkinlik
Doktorunuzun tetikleyicilerinizi belirlemesine yardımcı olmak için belirtilerinizin bir günlüğünü tutun. Her migren başlamadan hemen önce ne yaptığınızı ve atak başladığında nasıl, ne ve nerede hissettiğinizi yazın. Bundan sonra, her ziyaretinizde günlüğünüze doktorunuzla danışın.
Migren ağrısının yaklaştığını hissediyorsanız, hiçbir şey beklemeyin ve uygun bir ilaçla en kısa sürede durdurun. Nöbetin başlamaması için başlangıçta yakalamak gerekir. Reçeteli ilaçlar bu konuda size yardımcı olabilir. Ancak elinizde bunlardan hiçbiri yoksa ücretsiz satılan hapların gücünü deneyebilirsiniz. Her durumda, seçenekleri doktorunuzla tartışmaktan korkmayın.
Ancak migren ataklarının sıklığını azaltmanın tek yolu ilaç değildir. Tetikleyicilerinizi belirledikten sonra yaşam tarzınızı değiştirerek baş ağrılarını önleyebilirsiniz.
Vücudun rutine alışması için her zaman aynı saatte yatıp aynı saatte kalkın.
Öğünleri atlamayın. Gün boyunca küçük porsiyonlar ve atıştırmalıklar yiyin. Kan şekeri seviyenizi sabit tutun.
Gün boyunca bol miktarda sıvı tüketin.
Stresi azaltmak için rahatlama tekniklerini uygulayın. Derin nefes almayı, yogayı, meditasyonu veya masajı deneyin.
Yüksek derecede işlenmiş gıdalardan, baharatlı ve aromatik gıdalardan, kafeinden, alkolden ve glutamat, aspartam gibi katkı maddelerinden kaçının.
Hangi Alternatif Takviyeler Kronik Migreni Hafifletir?
magnezyum
riboflavin
koenzim Q10